rewind_Final

JUST/2014/ACTION GRANTS

Proiect: ReWIND – REABILITAREA IN NOI DIRECTII

Proiectul este axat pe cercetarea celor mai bune practici in domeniu si are ca scop dezvoltarea unui program de reabilitare si reintegrare a infractorilor tineri care folosesc droguri.

Obiective:
– Implementarea unei interventii timpurii, ce vizeaza devianta conflictelor, intervenind in toate conditiile ce pot favoriza utilizarea sau abuzul de droguri, acordand o atentie deosebita situatiei globale a minorilor si a mediului lor de familie, oferind sfaturi tinerilor si a familiilor lor;
– Cresterea sanselor de a reincepe o viata sanatoasa, prin implementarea procesului de sustinere/suport integrat; o preluare in parteneriat public-privat in comun, in care profesionistii cu abilitati si experiente unice si specifice, opereaza intr-un dialog constant si creaza retele de suport;
– Depasirea obstacolelor, prin punerea in aplicare a practicilor si procedurilor noi de operare, pentru a permite adolescentilor vulnerabili si familiilor lor, sa beneficieze de un serviciu specializat.

Activitati
– Definirea si caracterizarea nevoilor specifice ale tinerilor infractori care folosesc droguri.
– Folosirea rezultatelor celor mai bune practici care au fost puse in aplicare pana in prezent.
– Crearea, impartasirea si transferarea practicilor de reabilitare inovatoare si a Programului de reintegrare a infractorilor tineri care folosesc droguri.

Rezultate asteptate
Rezultatul pe termen lung al proiectului este crearea unui program inovator pentru reabilitarea si reincluziunea tinerilor, ce implica, ca si grup tinta, nu doar tinerii infractori consumatori de droguri, dar si familiile lor, in calitate de actori centrali in procesul de reabilitare si post-reabilitare, pentru a evita “efectele secundare”.

Rezultatele concrete vor fi obtinute prin realizarea urmatoarelor obiective operationale:
a) Cartografierea si definirea nevoilor din acest domeniu, a celor mai bune practici actuale pentru reabilitarea tinerilor infractori care folosesc droguri
b) Structurarea un Vademecum si a unui protocol de lucru
c) Implementarea unui test pilot pentru a evalua eficienta si eficacitatea acestuia si validarea la nivel european, prezentand liniile directoare generale si recomandarile pentru punerea in aplicare a acestuia
d) Implicarea partilor interesate si promovarea constientizarii (factorii de decizie, autoritatile publice, furnizorii de servicii sociale, organizatiile reprezentative pentru zona de activitate mentionata, precum si organisme reprezentative pentru lumea justitiei juvenile), avand ca scop sprijinirea acestora la fata locului si sustinerea luptei impotriva problemelor identificate
e) Organizarea unei diseminari extinse a activitatilor proiectului prin intermediul unui site web si pagini de profil a proiectului pe retelele sociale cu audiente publice mari
f) Sensibilizarea factorilor politici, a autoritatilor publice, furnizorilor de servicii sociale in sens larg, organizatiilor reprezentative pentru zona mentionata de activitate, precum si organismelor reprezentative pentru lumea justitiei juvenile, cu scopul de a le oferi noi orientari pentru punerea in aplicare a bunelor practici

Tipul si numarul de produse ce urmeaza sa fie oferite la sfarsitul proiectului :
– 1 Raport de cercetare ce va cuprinde: o Baza de date a solutiilor existente, un Manual de bune practici existente, un Raport de Analiza si Raport de Sondaj ;
– 1 Vademecum – Programul de reabilitare si reintegrare;
– 1 Ghid pentru multiplicatori.

Potrivit Centrului European de Monitorizare a Drogurilor si Toxicomanie, in ultimul deceniu, Europa a cunoscut o crestere a numarului de detinuti din penitenciare, cu aproximativ 635.000. Consumatorii de droguri formeaza o mare parte din totalul detinutilor.
Studiile arata ca majoritatea detinutilor care au consumat droguri la un moment dat in viata lor au probleme cronice privind consumul de droguri.

Cu toate ca unii detinuti se opresc de tot sau reduc utilizarea drogurilor la intrarea inchisoare, altii continua consumul de droguri sau se angajeaza in comportamente mai daunatoare, atunci cand sunt incarcerati.

Exista tot mai multe dovezi a legaturilor dintre consumul de droguri in randul tinerilor si comportamentul infractional. Cercetarea si practica ne ajuta sa clarificam atat prevalenta consumului de droguri in randul tinerilor infractori cat si valoarea factorilor de risc in ajutarea identificarii acelor tineri ce sunt mai susceptibili de a merge mai departe, de a dezvolta probleme legate de droguri si desigur un comportament infractional asociat.

In ultimii 20 de ani, cele mai multe tari din Europa de Vest s-au confruntat cu tendinte contrastante a ratelor de condamnare a delincventi minori, ce au scazut, dar numarul tinerilor inregistrati de catre sistemul de justitie penala a crescut. In ultimii ani, multe tari europene au crescut furnizarea de servicii suport pentru consumatorii de droguri din inchisoare.

Planul de actiune al UE in materie de droguri 2013-2016 are ca obiectiv consolidarea cooperarii judiciare efective si a legislatiei UE, solicitand statelor membre sa furnizeze, dupa caz si in conformitate cu legislatia proprie, sanctiuni alternative (cum ar fi: educatia, tratamentul, reabilitarea, integrarea sociala) pentru infractorii consumatori de droguri.

Avand in vedere aceste nevoi, aceasta propunere este axata pe cercetarea celor mai bune practici in tratamentul de reabilitare a tinerilor consumatori de droguri din inchisoare (sau servicii alternative de detentie). Proiectul va include un test pilot in Italia, ce va fi integrat cu cele mai bune practici identificate in faza initiala a proiectului, si are ca scop dezvoltarea unui program, care vizeaza tinerii infractori care folosesc droguri, si care cuprinde obiectivele deja enuntate ale proiectului.

Propunerea de Proiect abordeaza prioritatile de “reabilitare” pentru a dezvolta si a impartasi abordari inovatoare menite sa previna recidiva si modele de bune practici pentru reintegrare si reabilitare a consumatorilor de droguri, inclusiv a celor eliberati din inchisoare, printre altele, prin explorarea sanctiunilor alternative; si, de asemenea, “Cele mai bune practici” pentru a face schimb de bune practici privind cooperarea intre autoritatile publice implicate in serviciile legate de droguri, inclusiv cele de la nivel local, pentru a se asigura ca activitatile de reducere a cererii si ofertei de droguri sunt unite in sus, in vederea consolidarii eficienta activitatilor de prevenire, reducere a riscurilor si de aplicare a legii pentru a ajuta la prevenirea si reducerea numarului de infractiuni legate de droguri.

Strategia de Anti-Drog a UE, 2013-2020 solicita dezvoltarea, disponibilizarea si acoperirea masurilor de reducere a cererii de droguri din penitenciare, dupa caz si pe baza unei evaluari adecvate a situatiei de sanatate si nevoile detinutilor. Scopul final este realizarea unei calitati de ingrijire echivalenta cu cea prevazuta de Comunitatea Europeana si in conformitate cu dreptul la ingrijire a sanatatii si a demnitatii umane, asa cum sunt consacrate in Conventia europeana a drepturilor omului si Carta drepturilor fundamentale a UE. Ar trebui asigurata continuitatea asistentei medicale in toate etapele sistemului de justitie penala dar si dupa eliberare.

Proiectul Rewind cauta sa imbunatateasca si sa consolideze un sistem integrat de interventii, ce implica profesionalismul si capacitatea serviciilor publice si private, in scopul de reeducare si / sau reabilitare.

Proiectul “Rewind – Reabilitarea in noi directii”, isi propune sa ofere posibilitatea construirii unei retele de cooperare solide si durabile, prin stabilirea unui grup local puternic care implica reprezentarea autoritatilor publice pentru schimbul unor abordari inovatoare privind reabilitarea si reintegrarea infractorilor tineri, consumatori de droguri, care cuprinde programe holistice, ce vizeaza atat tinerii cat si familia.

In acest fel, acest proiect se va concentra pe testarea unui program de reabilitare si reintegrare, folosind rezultatele celor mai bune practici, cu scopul de a crea si transfera un serviciu inovator.

Activitatile de cercetare, elaborare si implementare a programelor sale prin testarea pilot, sunt integrate in cadrul procesului de inovare si a transferului de bune practici.

Proiectul este organizat astfel:
WS0 – Management si coordonare: administrarea tuturor activitatilor proiectului ce cuprind comunicari si rapoarte; stabilirea unei retele structurate; intalniri transnationale pentru dezvoltarea proiectului.

WS1 – Cercetare si studii comparative, bibliografie, documentare si cercetare teoretica:
a) compararea actualelor statistici locale, proiecte si masuri de reabilitare si reintegrare a tinerilor infractori care folosesc droguri;
b) cartografiere si definire domeniului de bune practici;
c) examinarea sistematica a strategiilor specifice in curs de desfasurare, luand in considerare un mediu multi-parti interesate.

WS2 – Reabilitarea si reintegrarea tinerilor infractori care folosesc droguri Program de proiectare, testare si imbunatatire, ce consta in crearea, validarea si testarea unui Program de reabilitare si reintegrare – programul pentru tinerii infractori ce folosesc droguri, pentru a asigura cele mai precise rezultate. Testul de pilot (va fi pus in aplicare in 2 locatii in Italia – Bari si Torino), este cel mai bun mod de a testa un nou program, aducand avantaje in procesul de integrare, care sa permita o perceptie de incredere a rezultatelor si a aspectelor de imbunatatire.

WS3 – Monitorizarea si evaluarea, validarea Vademecumului, pentru a asigura calitatea proiectului in timpul dezvoltarii sale si dupa finalizarea lui, avand ca scop obtinerea rezultatelor si asigurarea durabilitatii acestuia, transferabilitatea si dezvoltarea in continuare.

WS4 – Diseminarea si exploatarea rezultatelor

Proiectul va reuni organizatii partenere din 7 tari, ce implica tari din sudul Europei, Europa Centrala si de Est, ceea ce contribuie la asigurarea unui mobilizari europene reale a proiectului.

Parteneriatul proiectului:

– Eughenia S.C.S. (Italia) este coordonatorul proiectului, o organizatie non-profit specializata in furnizarea de servicii de asistenta, consiliere si reeducarea minorilor si, infractorilor minori.
Eughenia SCS – este o organizatie non-profit, angajata de ani de zile in sprijinirea tinerilor vulnerabili cu comportamente deviante, a minorilor ce se confrunta cu alte probleme asociate.
Eughenia SCS lucreaza in stransa cooperare cu institutiile publice. In urma unor cercetari privind metodologiile utilizate in Europa si in baza analizei s-a incercat definirea necesitatilor de reeducare si reabilitare a tinerii infractori care folosesc droguri, cu scopul de a dezvolta o metodologie de lucru inovatoare, multidisciplinara si multi-tinta, replicabila si transferabila si in alte contexte, la nivel national si local.

– E.N.T.E.R. (Austria) – Reteaua Europeana pentru Transferul si exploatarea rezultatelor proiectului European, este o organizatie non profit si a fost infiintata pentru a sprijini strategiile UE prin diseminarea si exploatarea rezultatelor proiectelor finantate prin programe europene in beneficiul tuturor cetatenilor europeni.
– Mobility Friends (Portugalia), este o asociatie non-profit, care promoveaza si sprijina programe internationale de mobilitate, reuniuni internationale pe teme de interes comun, multiculturalitate si interculturalitate.
– Oltalom (Ungaria), este o organizatie non-profit a societatii civile cu statut juridic, si a fost infiintata pentru a sprijini si a promova populatiile dezavantajate, abandonate social, vulnerabile si pe cale de disparitie.
Misit Mediere (Romania)
– Docete Omnes (Spania), este o organizatie non-guvernamentala, non-profit. Fundatia este un complex al formarii profesionale, atelierelor ocupationale pentru adulti, de asemenea, luand in considerare persoanele cu dizabilitati intelectuale. Din anul 1968, sunt un centru activ in dezvoltarea unor politici inovatoare, formarea cadrelor didactice, dezvoltarea de proiecte de cercetare etc.
– KE.D.D.Y., ( Grecia) este acronimul Centrului pentru diagnosticele si sustinerea copiilor si tinerilor cu dizabilitati si dificultati educationale, este o institutie a Ministerului grec al educatiei. KE.D.D.Y. lucreaza in colaborare cu diverse institutii publice, in vederea atingerii obiectivelor sale.
Partenerii asociati sunt institutii italiene interesate in sprijinirea cercetarii, testul pilot in Italia (Bari si Torino), punerea in aplicare a rezultatelor proiectului si sunt implicati si in activitatile de diseminare, ca si in exploatarea rezultatelor: Dipartimento di Patologia delle Dipendenze 2 ‘C. Olievenstein ‘- ASL TO2, ASL BARI – Departamentul de Addiction, “Spazio Esse”, Ufficio Servizi Sociali per i Minorenni, Cooperativa C.R.E.A, Cooperativa Sociale Chronos s.c.s., USSM Torino – Ufficio di Servizio per i Minorenni Sociale.

———–

Logo partener Link
eughenia http://www.eughenia.eu/
http://misit-mediere.ro/rewind/
enter-network http://www.enter-network.eu/
mobilityfriends http://www.mobilityfriends.org/
oltalom http://www.oltalom.hu/
doceteomnes http://www.doceteomnes.com/
keddy http://www.keddy.edu.gr/

Gelerie foto