logo-altracks.euDESCRIERE GENERALĂ A PROIECTULUI

Motivarea pentru acest proiect de consortiu “ALTERNATIVE TRACKS – “abordarea integrata a delicventilor minori si a familiilor lor” este de a raspunde la doua nevoi concrete si emergente ale UE:

a) nevoia de a categoriza si caracteriza mult mai detaliat nevoile minorilor care fac parte din sistemul de delicventa juvenila, concetrandu-ne pe capacitatea de a-i proteja, nevoile de invatare si potentialul lor referitor la competente

ALTERNATIVE TRACKS
DESCRIERE GENERALĂ A PROIECTULUI

Motivarea pentru acest proiect de consortiu “ALTERNATIVE TRACKS – “abordarea integrata a delicventilor minori si a familiilor lor” este de a raspunde la doua nevoi concrete si emergente ale UE:
a) nevoia de a categoriza si caracteriza mult mai detaliat nevoile minorilor care fac parte din sistemul de delicventa juvenila, concetrandu-ne pe capacitatea de a-i proteja, nevoile de invatare si potentialul lor referitor la competente.
b) nevoia de a construi si de a oferi alternative reale la detentie, pentru delicventii minori, victimele lor si familiile lor, luand in considerare trecutul lor, perspectivele individuale si sociale.
Obiectivele operationale ale proiectului sunt de a cartografia si a gasi cele mai bune practici, de a construi abordari inovative pentru programe si servicii ca si alternative la detentie, si de a construi un Vademecum care sa cuprinda:
– servicii socio-educationale proiectate sa promoveze starea de bine pentru tinerii delicventi, sa incurajeze exprimarea, sa respecte demnitatea si autonomia, sa promoveze reintegrarea sociala si educarea minorilor care sunt subiectul sanctiunilor judiciare, sa reduca riscul agravarii sau recidivei dupa pedeapsa;
– cai de orientare motivationala si lucrul individual pentru includerea sociala;
– justitie restaurativa cu scopul de a responsabiliza delicventii si de a sustine recuperarea/redresarea/insanatosirea victimelor;
– implicarea familiilor delicventilor in programe de reeducare, reabilitare si reintegrare sustinute prin abordarea clara, sustinute de o multime de materiale cum ar fi: deschiderea unor platforme web, manuale si instrumente de lucru (tool kit-uri), inregistrari video in engleza si deasemenea in limbile nationale ale tarilor participante la proiect.
Sustenabilitatea proiectului este asigurata pe timpul derularii proiectului si dupa aceea prin campaniile clare si planul de mobilizare/atingere a scopurilor. Campania de constientizare si cunostintele publicului despre aceste probleme sunt cheia garantarii starii de bine. Se vor lua deasemenea in considerare si se vor discuta nevoile proiectului, lansarea unei strategii de comunicare imbunatatita care include campanii de constientizare si mecanisme de atingere a scopurilor proiectului dincolo de partile interesate. Acest plan va defini in detaliu toata strategia, activitatile planificate pentru diseminarea externa, produsele ce urmeaza a fi diseminate, rezultatele asteptate, orarul si grupurile tinta pentru evenimentele planificate.
Obiectivele verificabile ale indicatorilor folositi in aceste activitati vor evidentia atat beneficiile largi si pertinente ale proiectului, cat si competentele dobandite vor fi imbunatatite de folosirea conceptelor pedagogice si metodologia proiectului.
Un instrument special web “e-Tracks” va fi creat pentru a sustine sustenabilitatea scopurilor, de a asigura o vizibilitate cat mai buna a proiectului nu doar la nivel european ci si la un nivel international. Acest instrument web va fi sustinut de catre structurile de network deja existente ale consortiului, cat si de toate tarile partenere.
Diseminarea activitatilor va avea ca scop:
1. promovarea si constientizarea despre continutul proiectului, progresele si rezultatele instrumentelor web, cum ar fi webinar-ele, workshop-urile, programele de training, conferintelor la nivel european.
2. incurajarea utilizatorilor finali sa adopte/aplice rezultatele, in timpul derularii proiectului si dupa aceea.
Planul de exploatare include:
3. multiplicarea: este procesul de incurajare a adoptarii rezultatelor proiectului printre partile interesate pertinente si influente.
4. transferul: livrarea cu succes a rezultatelor catre cei interesati si catre cei cu putere de decizie.
5. monitorizarea permanenta a consiliului e-Tracks, reprezentat de un grup de experti ce colecteaza si examineaza politicile si tendintele, instrumentele de invatare si conceptele pedagogice.
6. continuarea proiectului programului prin alte programe EU.
Proiectul a fost creat datorită finantarii din programul de justitie penala, cerere de propuneri 2013,  si implică organizatii din:
•    ITALIA, Eughenia scs(coordinator)
•    ROMANIA, Asociatia de Mediere a Conflictelor MISIT
•    BULGARIA, “My World”
•    GRECIA, Stamatios Pittas –Anadrasis
•    MAREA BRITANIE, Health Psychology Management Organisation Services
•    PORTUGALIA, Memória de Records Club

Această publicaţie a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul acestei publicaţii este responsabilitatea exclusivă a Asociaţiei de Mediere a Conflictelor “MISIT” şi nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene.

logo-altracks.eu